در یک مطالعه، شرکتکنندگانی که بین وعدهی صبحانه و ناهار آدامس جویدند، نسبت به شرکت کنندگانی که آدامس نجویدند، نه تنها بین وعدههای غذایی احساس گرسنگی کمتری کردند، بلکه در وعدهی ناهار هم ۶۸ کالری کمتر مصرف کردند. همچنین هنگام جویدن آدامس به مغزتان علائمی مبنی بر ورود غذا ارسال می شود و آنزیم و اسیدهای معده شروع به ترشح می کنند، اما غذایی حقیقتا وجود ندارد که هضم شود و تولید اسید غیرضروری به معده تان صدمه می رساند و تولید نفخ می کند. در شرایطی که آدامسهای بدون قند، کالری کمی دارند، زمانی که موضوع سلامت روده مطرح میشود، شیرینکنندههای مصنوعی موجود در بیشتر آنها به مسالهای بحثبرانگیز تبدیل میشوند.
با این وجود، افراد بسیاری نیز از فواید مصرف برنامهریزیشده خوراکیهای سالم بین وعدههای غذایی به عنوان روشی برای تثبیت سطوح انرژی و پرهیز از هوسهای غذایی استفاده میکنند. بیشتر آدامسها حاوی شیرینکنندههای مصنوعی هستند که میتوانند در میکروبیوم روده اختلال ایجاد کرده و احتمالا به افزایش سیگنالهای گرسنگی و ذخیره چربی بیشتر منجر شود. در یک مطالعهی کوچک، شرکتکنندگانی که قبل و بعد از صبحانه آدامس جویدند، نسبت به افرادی که آدامس نجویدند، سه ساعت بعد از غذا تقریبا ۳ تا ۵ درصد بیشتر کالری سوزاندند. تأثیرات جویدن آدامس برای لاغری جزئی و ناچیز است اما در مجموع، جویدن آدامس برای لاغری موثر بوده و ممکن است به کاهش گرسنگی و اشتها، افزایش احساس سیری و کمتر خوردن کمک کند.
از این رو باید اطمینان حاصل شود که آدامس جویدن جایگزین مصرف میان وعدههای سالم نمیشود، زیرا ممکن است در بلندمدت تلاشهای فرد برای کاهش وزن را مختل کند. به محض گذشت پنج دقیقه از جویدن آدامس، شرکت کنندگانی که آدامس جویده بودند، در مقایسه با سایر شرکتکنندگان که آدامس نجویده بودند، احساس سیری بیشتری داشتند. دانشمندان آدامس را بدهضمترین خوردنی دنیا میدانند و کولونوسکوپی روده نشان داده که آدامس قورت داده شده حداقل یک هفته بعد میتواند از بدن دفع شود. بعضی از افراد دوست دارند بین وعدههای غذایی آدامس بجوند، چون باور دارند این کار از طریق کمک به مصرف کالری کمتر در طول روز، به کاهش وزن کمک میکند.
همچنین، پرهیز از مصرف وعدههای غذایی روزانه به این امید که آدامس جویدن به نوعی گرسنگی شما را تسکین دهد نیز یک راهبرد کاهش وزن سالم محسوب نمیشود.
از نظر فیزیولوژیکی با استفاده از آدامس در این زمان ، ترشحات بزاقی و گوارشی افزایش می یابند که علت آن در حقیقت جویدن مداوم آدامس است که با جویدن مرتب آدامس شیره های گوارشی بیشتری در جهت تسریع هضم غذا ترشح می شوند و هضم غذا را آسان تر می کنند و به خاطر شیرینی آدامس فرد تمایل بیشتری به مصرف آن بعد از غذا نشان می دهد. آدامس از دو راه می تواند منجر به خرابی دندان ها شود که یکی از این راه ها حضور قند یا شکر زیاد در آن است که این قند و شکر در اثر جویدن بر روی سطح دندان ها باقی می ماند و در طول زمان در اثر عدم مراقبت و توجه به بهداشت دهان و دندان ها امکان دارد که با حضور پلاک بر روی دندان ها منجر به پوسیدگی دندان ها شود.
بنابراین باید در مصرف این ماده توجه شود که با هدف سرگرمی نباید به مصرف آن عادت نمود چون از لحاظ علمی یک ماده مغذی و لازم برای بدن نیست و تنها یک ترکیبی است که با اهداف خاص در گستره صنعت غذایی بوجود آمده که با توجه به داشتن مزایا ، مضراتی هم دارد. قدمت مصرف این خوراکی خوشمزه به حدود قرن ۱۸ میلادی باز می گردد هرچند که در گذشته های دور هم از اشکالی مشابه آدامس استفاده می شده اما صنعت تهیه آدامس به عنوان یک صنعت جدید غذایی بعد از جنگ جهانی دوم ایجاد شد. دلیل این امر هم آن است که با جویدن آدامس ترشحات بزاقی و به دنبال آن ترشحات هورمونی و از آن جمله هورمون های استرس زا را تحت کنترل در می آیند و به این ترتیب حس استرس تا حدی کاهش می یابد.
بطور کلی مصرف آدامس منافعی را در پی دارد که از آن جمله می توان به کمک در هضم مواد غذایی، کنترل حرکات دستگاه گوارش، ترشح بیشتر بزاق و ترشحات گوارشی و هورمونی و … اشاره کرد. در گذشته از ترکیباتی مانند صمغ به عنوان یک ماده گیاهی سلامتی بخش در مشرق زمین استفاده می شد و عنوان می شود که این ترکیب برای رفع مشکلات سوهاضمه بسیار موثر است. از طرف دیگر افرادی که زیاد آدامس های شیرین استفاده می کنند و طول مدت بالایی به جویدن آدامس می پردازند بیشتر دچار مشکلات گوارشی از جمله اسهال می شوند. ولیکن راه دوم خرابی دندان ها توسط آدامس یا صمغ ، ایجاد حس سایش بین دندان ها است که این مساله در افرادی که عادت به مصرف منظم آدامس دارند بروز می کند.
خشکی دهان در این افراد زمینه را برای پوسیدگیهای گسترده در دندانها فراهم میکند اما جویدن آدامس میتواند موجب تحریک ترشح بزاق و کاهش خطر پوسیدگی دندان در این افراد شود. اگرچه برای آدامس و شکلات، جایگزینهای مفیدتر و مناسبتری مانند دانههای روغنی و خشکبار وجود دارد که نه تنها باعث پوسیدگی دندانها نمیشوند، بلکه انرژیزا نیز هستند. ▪ جویدن آدامس معده را تحریک و آماده پذیرش غذا میکند، پس اگر کسی در حال اجرای رژیم لاغری است، باید بداند که جویدن آدامس باعث احساس گرسنگی و میل به خوردن غذا میشود. مهمترین دغدغه خاطری که شما به عنوان پدر و مادر، در مورد موادغذاییای که فرزندتان مصرف میکند، باید داشته باشید، وجود یا عدم وجود خاصیت پوسیدگیزایی در آنهاست.
آدامس هرچه بزرگتر و حجیمتر باشد فکها برای جویدن آن بیشتر از هم باز میشوند و نیروی بیشتری برای نفوذ دندانها بر آدامس و به هم رسیدن آنها صرف میشود. این نوع آدامسها در اصل بدون قند نیستند، بلکه نوع قند به کار رفته در آنها در دهان غیرقابل متابولیسم است و از این رو نقشی در پوسیدگی دندانها ندارند. ▪ کسانی که دچار دندان قروچه و سایش دندانها هستند و نیز کسانی که صبحها، بعد از بیدار شدن از خواب، در فک خود احساس درد میکنند نباید آدامس بجوند. ▪ افرادی که دچار مشکل مفصل فک دهان هستند و حین جویدن، مفصل آنها دچار درد یا صدا میشود باید تا حدامکان از جویدن آدامس پرهیز کنند.
آدامس بدون قند (Suger free) با افزایش ترشح بزاق موجب شست و شوی دهان میشود به همین دلیل نقش موثری در کاهش پوشیدگی دندانها دارد. خشکی دهان یکی از عوارض جانبی مصرف بسیاری از داروها: مانند داروهای ضدفشار خون یا درمانهای پزشکی مانند: رادیوتراپی است. که قوام نرمی دارند و حین جویدن، به راحتی از میان دندانها فرار کرده و حجمی از آن روی سطح جونده دندانها باقی نمیماند. از آنجا که مواد قندی باعث پوسیدگی دندانها میشوند، دندانپزشکان مصرف آدامسهای بدون قند را به شما توصیه میکنند. ضمن اینکه به واسطه افزایش ترشح بزاق، موجب شست و شوی دهان شده و به همین دلیل نقش موثری در کاهش پوسیدگی دندانها دارد.
بررسی اثر جویدن آدامس در مقایسه با رژیم مایعات زودرس و رژیم روتین در برگشت حرکات روده ای پس از عمل سزارین انتخابی در زنان نخست زا. بررسی اثر جویدن آدامس در مقایسه با رژیم مایعات زودرس و رژیم روتین در برگشت حرکات روده ای پس از عمل سزارین انتخابی در زنان نخست زا. بررسی اثر جویدن آدامس در مقایسه با رژیم مایعات زودرس و رژیم روتین در برگشت حرکات روده ای پس از عمل سزارین انتخابی در زنان نخست زا. نشانی: تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان, [online] 16(2 (مسلسل 60)), pp.
وی با تاکید بر لزوم بررسی مرتب سلامت دندان و لثهها خاطرنشان کرد: بررسی سلامت لثه و دندانها از اهمیت بالایی برخوردار است و توصیه میشود افراد هر ۶ ماه یکبار برای بررسی وضعیت دندانهای خود به دندانپزشک مراجعه کنند. این دندانپزشک در خصوص نقش دهان شویهها در کاهش بوی بد دهان اذعان کرد: دهان شویهها در کاهش بوی بد دهان تاثیر گذار هستند، اما این طور نیست که بتوان با استفاده از دهان شویهها تمام مشکلات را برطرف کرد. این دندانپزشک در خصوص ارتباط دندانهای پوسیده با بوی بد دهان اظهارکرد: پوسیدگی دندانها باعث تجمع میکروبها در دهان میشود و در نهایت میکروبها سبب ایجاد بوی بد در دهان میشوند.
بی باک ادامه داد: استفاده از دندانهای مصنوعی و عدم توجه به بهداشت آنها نیز یکی دیگر از دلایل بوی بد دهان به شمار میآیند. داوود بی باک گفت: جویدن آدامسهای بدون قند برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها موثر بوده و خوردن آنها توصیه میشود. اگر به سلامتی دندان های خودتان ارزش قائل هستید باید آدامس های بدون قند بجوید تا از پوسیدگی دندان ها پیشگیری کنید. در این مقاله از دکتر سلام به تاثیر جویدن آدامس های بدون قند در جلوگیری از پوسیدگی دندان ها پرداخته ایم. یک دندانپزشک گفت: جویدن آدامسهای بدون قند میتواند منجر به جلوگیری از پوسیدگی دندانها شود. وی افزود: افراد میتوانند در ساعاتی از روز نسبت به جویدن آدامسهای بدون قند اقدام کنند.
توصیه ما این است که حتما این بخش را مطالعه کنید و از دست ندهید.
براساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه تگزاس، جویدن آدامس در هنگام استرس، احساس بهتری را به شخص می دهد و توصیه می شود که در زمان استرس و فشار های روحی از آدامس استفاده کنید. هنگامی که عصبی هستید سعی کنید آدامس بجوید چرا که این کار شما را آماده برای جویدنی سخت و شدید می کند و در نتیجه این کار می تواند فک شما را زود خسته کند. حتما بعضی از شما هم با خودتان می گویید آدامس که نه خاصیت دارد و نه ضرری به بدن می رساند، پس چرا باید فک تان را برای چنین چیزی خسته کنید!. خیلی از افراد عادت دارند بعد از خوردن غذا یا به محض اینکه حس می کنند دهان شان بوی بد می دهد سراغ آدامس می روند.
و جالب است که مشتریان اصلی آدامس را جوانان تشکیل می دهند و خانم ها بیشتر از آقایان آدامس می جوند. این گروه تنها خاصیت آدامس را در خوشبو کردن دهان شان می دانند.