اما نکته مهم این است که آیٔروسل به صورت عام اگرچه کمترین احتمال انتقال (در صورت مواجهه) را دارا میباشد، اما بنا به دلایل ذیل، آیٔروسل مهمترین روش انتقال کرونا ویروس (2-SARS-CoV) حین مداخلات دندانپزشکی محسوب میشود:. شامل: اتوکلاو تایپ B، انواع محلول های ضد عفونی سطوح، محلول یا ژل بر پایه الکل ضدعفونی کننده دست و سایر تجهیزات جهت تکمیل لاین CSR مرکز جهت استریل بودن وسایل مصرفی دندانپزشکی. آیٔروسل حاوی ویروس بر خلاف سه روش دیگر، به علت سایز بسیار کوچک اگر وارد ریه فرد سالم گردد، می تواند تا ریزترین پایانه های برنش پیش رود و ویروس را منتقل نماید. آیٔروسل حاوی ویروس (بر خلاف سه روش دیگر)، به علت سایز بسیار کوچک به مدت بسیار طولانی (طبق برخی تحقیقات به مدت 3 ساعت) می تواند در فضا معلق بماند.
لذا اکیدا توصیه می گردد مراکز دندانپزشکی تمهیدات لازم جهت کاهش حداکثری احتمال تولید آیٔروسل (از جمله استفاده از رابردم،. آیٔروسل حاوی ویروس تا فاصله حدود 5 متر می تواند منتقل شود اما سایر روش ها حداکثر برد یک الی نهایتا 2 متر را دارند. ساکشن فشار قوی، هود بالین بیمار مخصوص مکش آیٔروسل، تهویه با فشار قوی، استفاده از وسایل دستی جرمگیری و. احتمال تولید و فرکانس تولید آیٔروسل در مداخلات دندانپزشکی بسیار بالاست و به وفور حین کار تولید میشود. فشار منفی (تهویه قوی و مناسب) درکل فضای مرکز درمانی، بهویژه در پذیرش، انتظار و بخش درمان. پکیج های یک بار مصرف (یا استریل شده) جهت کلیه امور درمانی به صورت جداگانه برای هر بیمار،.
4 رعایت و چاپ دستور العمل های ابلاغ شده وزارت بهداشت در قالب پوستر در معرض دید عموم. (قابل دانلود از وب سایت معاونت آموزشی وزارت بهداشت یا دانشگاه علوم پزشکی استان). پمفلت آموزشی محافظت شخصی در برابر ویروس کرونا توسط پرسنل بهداشتی- درمانی. حین اقدامات دندانپزشکی (حالت دوم انتقال)، انتقال از سه طریق صورت می پذیرد:. شامل: وسایل و تجهیزات لازم که طبق بخش هشتم و نهم دستورالعمل باید تهیه گردد. علایٔم بیماری کووید-19 و علایٔم بیماری های مشابه (آنفولانزا و سرماخوردگی). از حالت A به سمت حالت C، فاصله انتقال افزایش اما احتمال انتقال کاهش مییابد. پمفلت آموزشی محافظت شخصی در برابر ویروس کرونا توسط مراجعه کنندگان.
مخاطبان، این گونه پیام های بهداشتی را تنها از رسانه های علمی و تخصصی دریافت نمی کنند! بسیاری از روزنامه های غیرتخصصی و البته نشریات زرد و جنجالی نیز تلاش می کنند بر مبنای رسالت مطبوعاتی خود در این وادی گام بردارند و در حد توان خود مخاطبان را از این خطر مهلک آگاه کنند! شایعه ای وجود دارد که چون دندانپزشکی های خصوصی از خدمات دولتی کمتر استفاده می کنند این امر باعث شده از وسایل و تجهیزات پزشکی خود چندبار مصرف، استفاده کنند، در حالی که پزشکان دولتی این امر را رعایت کرده و از ابزار یکبار مصرف استفاده می کنند، اما رعایت نکردن این امر موجب عدم رعایت بهداشت و در مواردی شیوع بیماری ایدز میان مراجعان دندانپزشکان خصوصی می شود.
آنچنان که روزنامه ای مثلا در تایید این ادعا که مراکز بهداشتی و درمانی از وسایل یکبار مصرف و بهداشتی استفاده نمی کنند، نقل قول رییس اداره امور بیمارستان ها و اورژانس بیمارستانی وزارت بهداشت را به گونه ای می آورد که گویی به دلیل عدم صرفه اقتصادی، استفاده از وسایل یکبار مصرف در حوزه بهداشت هنوز قابل اجرا نیست: «استفاده از وسایل یکبار مصرف ایده آل است و ما هم مخالف نیستیم، اما باید برآورد هزینه کرد که آن هم نیاز به پژوهش دارد و باید با محوریت اقتصاد، سلامت آن را بررسی کرد و دید که آیا هزینه ها و اثر بخشی آن با یکدیگر هماهنگی دارند یا خیر. آنچنان که دکتر محمد مهدی وردی، مدیر کل دفتر سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در مصاحبه اختصاصی با مجله سپید در سال گذشته، این موضوع را مورد تاکید قرار داد و افزود: «با توجه به اینکه تمامی مراکز درمانی دندانپزشکی ملزم به تجهیز با دستگاه اتوکلاو هستند و در غیر این صورت تعطیل می شوند، تاکنون انتقال ایدز از دندانپزشکان به بیماران مطب دندانپزشکی در داخل کشور گزارش نشده است، ولی در هر صورت رعایت دقیق اصول کنترل عفونت به نفع دندانپزشکان و بیماران خواهد بود.
دغدغه مردم در مورد کیفیت خدمات بهداشتی ارایه شده از سوی این گونه مراکز، این روزها بهانه ای برای مانور تبلیغاتی آنها شده است تا با استفاده از مضامینی چون «محیط درمانی پاکیزه و استریل، ضدعفونی کلیه وسایل با مواد ویروس کش قوی و استفاده از وسایل پیشرفته استریلیزاسیون مانند اتوکلاو و فور» بیماران بیشتری را به سوی خود جلب کنند و به بهانه تمرکز بیشتر روی مسایل بهداشتی، مبالغ بالاتری را از آنها مطالبه کنند. «شکایت مرد مبتلا به ایدز از دندانپزشک!» این جمله تیتر خبری است که حدود یک ماه پیش در صفحه نخست یکی از نشریات زرد، با فونت درشت به چاپ رسیده بود و از دادخواهی مردی در دادگاه حکایت می کرد که بر اثر مراجعه به دندانپزشک به بیماری ایدز مبتلا شده است… این مرد مدعی شده بود بر اثر مراجعه به مطب دندانپزشکی در حدود دو ماه قبل، بر اثر رعایت نشدن نکات بهداشتی، به بیماری ایدز مبتلا شده است.
تب خال (Herpes): راه انتقال: تماس پوست یا مخاط با ترشحات تاولها دوره کمون: این ویروس مدتها بدون هیچ واکنش در سلولهای عصبی پنهان میماند و در شرایط مناسب از جمله بعد از جراحی، استفاده از داروی کورتون دار، فشار عصبی، تب شدید و … بروز میکند. انتقال انواع ویروس ها و بیماری های مرگبار از طریق دندانپزشکی باید مورد توجه قرار بگیرد بیماران باید در این زمینه مراقب باشند رعایت نظافت و بهداشت در کلینیک های دندانپزشکی از مهمترین نکات مورد توجه برای هر دندانپزشک باید باشد. علائم بالینی ایذر ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن باعث بروز علائم زیر میشود: بزرگ شدن غدد لنفاوی علائم عصبی، گوارشی، ریوی یا پوستی زخمهای متعدد دهانی ظهور عفونتهای فرصت طلب و سرطانهای مختلف لاغری سریع.
تنها راه پیشگیری از ابتلای به ایدز استفاده از خون و فرآوردههای خونی سالم، بافت یا اعضای پیوندی کنترل شده، استفاده از وسایل و ابزار یکبار مصرف، استریل یا ضدعفونی شده و پایبندی به اصول اخلاقی است. ـ تماس مستقیم با مایعات مختلف بدن بیمار یا حامل مزمن مثل خون، بزاق، ادرار، منی، عرق و ترشحات بینی ـ استفاده مشترک از ابزار آلوده به مایعات فوق دوره کمون: نسبتا طولانی است بین 180-30 روز. توجه: در صورت وجود تب خال در لب و دهان بهتر است تا بهبودی کامل از انجام خدمات غیراورژانس دندانپزشکی خودداری گردد و از گسترش آن در دهان بیمار یا انتقال به دیگران جلوگیری شود. علائم بیماری علائم اولیه شامل تب، سردرد، ضعف، بی حال، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ متناوب همراه با درد مبهم در سمت راست و بالای شکم که حدود 10-3 روز طول میکشد.
ویروس ایدز در شرایط مناسب به مدت 2 هفته در دمای 23 درجه سانتیگراد عفونت زایی خود را حفظ میکند اما در درجه حرارت بالاتر زودتر از بین می رود. عفونت HIV (ایدز): راههای انتقال دندانپزشکی، سرنگ تزریق، تیغ سلمانی و … تزریق خون و فرآوردههای خونی آمیزش جنسی انتقال از مادر به جنین. همانطور که می دانید مطب دندان پزشکان همیشه محل مراجعه بیماران مختلف برای دندان است و در این میان رعایت بهداشت اصولی در مطب مهم می گردد. ـ اگر میزان بیلی دوبین خون از 3-2/5 میلیگرم در دسیلیتر بالاتر رود ادرار پررنگ میشود و زردی در سفیدی چشم و پوست مشاهده میگردد. درمان و پیشگیری درمان قطعی برای ایدز وجود ندارد، بعضی از داروها تا مدتی علائم مرحله نهایی بیماری را به تاخیر میاندازند.