کادر آموزشی گروه سعی دارد با تکیه بر نگرشها و مهارتهای جغرافیایی – محیطی، با ارائه آموزشهای موثر و روز آمد، دانشجویان را در جهت نزدیکی به حقیقت در درک محیط پیچیده جهان امروز هدایت کرده و آنان را برای مشارکت در امور آموزشی – پژوهشی و اجرایی در سطح دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و سازمانها و نهادهای کشوری آماده سازد. جغرافیای طبیعی از جمله علومی است که در سطح برخورد علوم جغرافیایی و علوم زمین قرار گرفته و با بهرهگیری از دستاوردهای این علوم میکوشد با تکیه بر یافتهها و نگرشهای این علوم و روش پژوهش خاص خود، گامی موثر در شناخت و معرفی زیر ساختهای محیطی مورد نیاز برای مدیریت محیط، برنامهریزی محیطی و آمایش سرزمین بردارد.
برای نیل به این اهداف و ارائه موثرتر فعالیتهای آموزشی - پژوهشی، گروه جغرافیای طبیعی افزون بر بهرهگیری از توان علمی اساتید گروه های جغرافیا، سنجش از دور و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی دانشگاه تربیت مدرس، از مشارکت اساتید برجسته دیگر دانشگاههای کشور، از جمله دانشگاههای تهران، خوارزمی، اصفهان و. گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تربیت مدرس از جمله نخستین گروههای آموزشی است که ابتدا در قالب گروه جغرافیا به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی پرداخت و سپس با توجه به گستردگی این علم، خود به گروهی مستقل تبدیل شد. محیط طبیعی کره زمین بسیار پیچیده است و دخالتهای انسان این محیط را پیچیدهتر ساخته و در پارهای موارد به بروز مخاطرات محیطی انجامیده و مدیریت محیط را دشوارتر از گذشته کرده است.
نخستین فارغ التحصیلان کارشناسیارشد گروه با گرایشهای طبیعی در سال 1367 و فارغالتحصیلان اولیه دوره دکتری گروه در سال 1376 تحصیلات خود را به پایان رسانیدند. گروه جغرافیای طبیعی اکنون در گرایشهای مختلف رشته های آب و هواشناسی و ژئومورفولوژی برای دورههای کارشناسیارشد و دکتری دانشجو میپذیرد. برحسب مورد بهره میگیرد و با انجمنهای علمی و موسسات و نهادهای مرتبط با رشتههای گروه همکاریهای نزدیک دارد. برای درک این پیچیدگیها و شناخت نسبی سازو کارهای دخیل در این محیط، علوم مختلفی دست اندر کارند.
پیشنهاد ما به دانشآموزان و داوطلبان کنکور این است که پیش از انتخاب رشته با دقت و حوصلۀ فراوان در مورد رشتۀ جغرافیا تحقیق کنند؛ اگر در مدرسه به این رشته جذب نشدید شاید به دلیل معلم، کیفیت آموزشی مدرسه، محتوای کتاب درسی و… باشد پس ریسک نکنید و برای پیداکردن رشته مورد علاقۀ خود تحقیق و پرسش کنید. تهیه مدلهای مختلف و نمایش آنها مانند محاسبه سطح جزر و مد دریا، محاسبه بارش باران یا محاسبه آبهای زیرزمینی از طریق علم آمار و احتمالات و زبان ریاضی انجام میگیرد؛ پس درس آمار و مبانی ریاضی در این رشته اهمیت ویژهای دارد.
دانشمندان جغرافیا ضمن شناخت گسترده از محیطهای جغرافیایی و فرصتها و کاستیهای موجود، به دنبال پیدا کردن بهترین راه تعامل انسان با محیط پیرامون هستند و آنچه که امروز با عنوان توسعۀ پایدار مطرح است بیش از هر رشته دیگری در دانش جغرافیا میگنجد. دانشجوی جغرافیا باید از جامعهشناسی و جمعیت شناسی و تاریخ آگاه باشد و بتواند از انسان در محیطهای مختلف درک جامعی داشته باشد تا بتواند مسائل اجتماعی و جمعیتی شهر را بررسی کرده و راه حلهای مناسبی برای مشکلات موجود ارائه دهد. در برخی موارد نیز معلمانی که این در شیرین و کاربردی را تدریس میکنند از اطلاعات و علاقۀ کافی در این مورد برخوردار نبوده و آنگونه که شایسته این رشته است آموزش نمیدهند.
همچنین برای ورود به این رشته لازم است که نگاه کنجکاوانه و موشکافانهای به زمین، طبیعت و محیط اطرافتان داشته باشید و کنجکاو مسائل درونی و بیرونی زمین باشید. به دلیل اهمیت رشتۀ ریاضی و آمار در جغرافیا برخی براین عقیدهاند که دانشجویان این رشته مهم و کاربردی را باید از میان دانشآموختگان ریاضی و تجربی انتخاب کرد. متأسفانه در مدارس و نظام آموزشی ما به رشتۀ جغرافیا ظلم شده و جلوههای شیرین، کاوشی و پرسشبرانگیز این رشته از نظر بسیاری از دانشآموزان مغفول مانده است. جغرافیا بهتر از هر رشته دیگری میتواند در ایجاد فضای جغرافیایی اصولی و سنجیده به انسان کمک کند و به انسان برای زندگی راحت و باکیفیت یاری رساند.