ایا شما هم از کپک زدن مواد غذایی خود در یخچال نگرانید؟ بهترین راهکارها برای پیشگیری از کپک زدن مواد غذایی مختلف را می توانید در اینجا بخوانید که این خود یک صرفه جویی نیز در نگهداری مواد غذایی به حساب می آید. معمولاً میوه ها را میشوییم و داخل یخچال می گذاریم اما به شما پیشنهاد می کنیم خیار را نشسته در پارچه ای نخی بپیچید و داخل یخچال بگذارید. ۲- همیشه به اندازه نیاز خرید کنید تا هم میوه و غذای تازه میل کنید هم از اسراف و دور ریختن پول و وقت و مواد غذایی جلوگیری کنید. این کار هم جلوگیری از کپک زدن غذا می کند هم غذای شما بوی یخچال را نمی گیرد و هم یخچال بوی انواع غذاها را به خود نمی گیرد.
اگر پنیرتان کپک زده است باید بخش کپک زده و مقداری از بخش سالم آن را که در حاشیه کپک قرار دارد از آن جدا کنید. متخصصان می گویند کپک های خانگی می توانند سبب بروز آلرژی و مشکلات تنفسی شوند و حتی ممکن است کشنده باشند. متخصصان می گویند کپک های خانگی می توانند سبب بروز آلرژی و مشکلات تنفسی شوند و حتی ممکن است کشنده باشند. ۱- هر ظرفی که در یخچال می گذارید بهتر است در آن را گذاشته یا با نایلون روی آن را خوب بپوشانید. کپک و قرار گرفتن در معرض آن باعث ناراحتی تنفسی، چشم، ناراحتی های پوستی و آلرژی می شود. کپک و قرار گرفتن در معرض آن باعث ناراحتی تنفسی، چشم، ناراحتی های پوستی ….
کپک ها قارچ هایی هستند که اگرچه بیماری خطرناکی ایجاد نمی کنند ، اما گاهی اوقات در ضعف سیستم ایمنی بدن می توانند بسیار خطرناک باشند و عاملی که باعث گسترش و افزایش آنها می شود رطوبت بیش از حد است ، بنابراین این نکته را فراموش نکنید که پخت و پز غذا. البته استفاده از ظروف مناسب درب دار که مانع از رسیدن هوا به آن می شود در ذخیره مربا موثر است و از ایجاد کپک روی آن جلوگیری می کند ، اما اگر مربا کپک زده باشد می توان یک لایه را برداشته و بقیه را دوباره پخت. وقتی نان کپک زد راهی غیر از دور انداختن آن وجود ندارد ، اما برای جلوگیری از این اتفاق ، نان ها نباید قبل از سرد شدن کاملاً روی هم قرار بگیرند ، زیرا گرمای نان باعث کپکزدگی زودرس می شود.
کپک ها ، اگرچه از نظر ظاهری غالباً مشابه هستند ، اما هر نوع غذا کپک مخصوص به خود را دارد ، به عنوان مثال کپکی که روی میوه ها رشد می کند با کپک موجود روی نان ، مربا و آجیل متفاوت است. کپک نان یکی از خطرناک ترین انواع قالب است ، زیرا به سرعت در بافت نان نفوذ می کند و اگر لایه های نان روی هم قرار بگیرند ، قسمت های بالا و پایین را نیز آلوده می کند. این ممکن است ساده ترین کار باشد اما مطمئناً بهترین کار نیست ، زیرا به معنای هدر دادن و از بین بردن موادی است که برای به دست آوردن آن زمان و هزینه صرف شده است. بنابراین عاقلانه ترین کار این است که روشهای جلوگیری از کپک زدن در غذا را یاد بگیرید ، یا حداقل در صورت قرار گرفتن در یخچال همه مواد را از بین نبرید.
برای جلوگیری از کپک زدن می توانید یک لایه روغن نیز روی سطح آنها بمالید تا از رسیدن اکسیژن به سطح جلوگیری کرده و در نتیجه رشد کپک را متوقف کنید. وقتی کپک ها می آیند و بوی بد آنها فضای یخچال را می گیرد ، راهی دیگر وجود ندارد که آن را در سطل آشغال باز کنید و مواد غذایی را درون آن بیندازید. اما اگر پنیر کپک زده آن را کمی با دقت بیشتری مصرف کنید، چون پنیر کپک زده میکروبهای دیگری نیز دارد که ممکن است سبب بیماریهای گوارشی شوند. یک راه دیگر هم وجود دارد و این که شیشههای محتوی آبغوره یا سرکه را درون ظرف بزرگی پر از آب قرار دهید و روی شعله بگذارید تا آب جوش بیاید. کپک میوه در یخچال نیز بسیار دردسرساز است ، زیرا جمع آوری لاشه های آبکی و سست آنها از فنجان ها با بوی نامطبوع آنها بسیار آزار دهنده است.
بسیاری از خانم ها در صورت کپک زدن رب فقط با قاشق روی رب و قسمت کپک زده را بر می دارند و باقی رب را مصرف می کنند اما باید بدانید اگر رب تان کپک زد دیگر آن را مصرف نکنید زیرا سم هایی که به وسیله کپک زدن در رب تولید می شود در لایه های پایینی نفوذ می کند و اسپور (هاگ) قارچ ها که با چشم قابل دیدن نیستند نیز وارد لایه های پایینی می شود. بهتر است برای نگهداری آبلیمو و آبغوره از بطری های شیشه ای با رنگ تیره که نور را از خود عبور نمی دهند استفاده کنید زیرا بطری های پلاستیکی به علت فعل و انفعالات آبلیمو و آبغوره با دیواره پلاستیکی مواد سمی و سرطان زا تولید می کنند. این گونه کپک ها معمولا به صورت کوکی شکل و پنبه ای مانند هستند، در گرما و رطوبت به سرعت رشد کرده و سم خطرناک “مایکوتوکسین” تولید می کنند، این سم مواد غذایی را نرم و طعم شان را ترش مزه می کنند و رنگ شان را تغییر می دهند.
بهتر است آبلیمو یا آبغوره را داخل شیشه تمیز بریزید و به مقدار خیلی کم لبه شیشه را خالی بگذارید و سپس درپوشی روی آن بگذارید تا اکسیژن به داخل آن راه نیابد و کپک ها امکان رشد نداشته باشند. یکی از مشکلاتی که خانم های خانه دار با آن روبرو هستند کپک زدن برخی از مواد غذایی مانند رب، ترشی و آبغوره است که در ادامه دلایل ایجاد کپک و راه حل جلوگیری از آن را توضیح می دهیم. عاملی که باعث گسترش و افزایش کپک می شود، مقدار بیش از حد رطوبت است، اما همان طور که شاید خیلی از شما تجربه کرده باشید، نمی توان از شر کپک در محیط خنکی مثل یخچال هم در امان ماند. برای جلوگیری از کپک زدن آبلیمو و آبغوره شیشه حاوی این مواد را در آب بجوشانید زیرا این کار سبب از بین رفتن آنزیم و باکتری های داخل آن می شود و به قارچ ها امکان رشد نمی دهد.
معمولا کپک های مولد سم مایکوتوکسین، روی مواد غذایی که دارای ارزش تغذیه ای بالایی هستند نظیر انواع آجیل و گوشت ها رشد می کنند و بسیار خطرناک تر از کپک های میوه هستند. اگر چه بهترین روش نگهداری رب گذاشتن آن داخل یخچال است اما گذاشتن رب داخل یخچال سبب کپک نزدن آن نمی شود بلکه تنها رشد باکتری ها و قارچ ها در دمای یخچال فقط کند می شود. اگر رب گوجه فرنگی را به مقدار زیاد تهیه کردید، آن را داخل ظرف های کوچک بریزید و سپس پوششی مناسبی روی آن قرار دهید تا قارچ ها نتوانند روی سطح رب رشد کنند. برای پیشگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی لازم است قوطی های کوچک آن را خریداری نماییم و قوطی را قبل از باز کردن بجوشانیم تا میزان آلودگی سطح قوطی کمتر شود.
اگر با خوردن کپک بیمار نشدید، تصور نکنید بدن تان قوی بوده و توانسته با مواد سمی مبارزه کند؛ در واقع علائم حاصل از بیماری ها و اختلال های ناشی از مصرف کپک ها به این زودی ها خودشان را نشان نمی دهند و بعد از گذشت مدت زمانی، بیماری ها به صورت مزمن پدیدار می شوند و احتمال ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی بالا می برند. پس اگر مدام از غذاهای آماده یا نیمه آماده استفاده می کنید، برای پیشگیری از سرطان سراغ رستوران ها و کارخانه های معتبر بروید و فراموش نکنید سالم ترین غذا، غذایی است که در منزل و با مواد غذایی تازه طبخ شده باشد. اگر با فرد غیر متعهد سر و کار داشته باشید متوجه کپک نمی شوید؛ چرا که طعم و ظاهر گوشت را می توان با ادویه، رب و سایر چاشنی ها چنان تغییر داد تا محصولی درجه یک و ویژه به چشم بیاید.
کپک ها دارای پایه و ریشه هستند، تنها اگر ماده غذایی دارای عمق و میزان زیادی است، می توانید با برداشتن سطح و مقداری از عمق آن با خیال راحت از باقی مانده آن استفاده کنید. مواد سمی با حرارت از بین نمی روند و در بافت خوراکی ها باقی می مانند؛ با بو دادن و اضافه کردن انواع ادویه جات تنها طعم بد و رنگ و بوی کهنگی آنها تا حد زیادی از بین می رود. در این راستا مصاحبه با دکتر محمدحسین عزیزی – دکترای صنایع غذایی – توسط نیلوفر جامه بزرگی از مجله سیب سبز، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است. مواد غذایی حتی در دمای یخچال هم از وجود کپک ها در امان نیستند و هر جایی ممکن است سر و کله شان پیدا شود! بنابراین به محض آنکه شرایط برایشان فراهم شود رشد می کنند.
نان ها از آن دسته مواد غذایی هستند که با دیدن کپک روی آنها بهتر است قسمت زیرین آن را هم استفاده نکنید؛ چون ریشه کپک ها قطعاً به لایه های زیرین نفوذ کرده است. مقاله علمی و آموزشی «چگونه با کپک مواد غذایی مقابله کنیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. افزودنی های ضد کپک عارضه دارند؟ کارخانه ها برای جلوگیری از کپک زدن محصولات به آنها ماده ضد کپک می زنند که این ماده هم آسیب ها و ضررهایی دارد. کپک ها میکروارگانیسمی هستند که نسبت به باکتری ها و مخمرها، آب کمتری برای رشد نیاز دارند و به همین دلیل، بیشتر در مواد غذایی رشد می کنند.
بد نیست بدانید کپک ها آن دسته از قارچ ها هستند که اگرچه بیماری خطرناکی ایجاد نمی کنند، اما گاهی در مواقع ضعف سیستم ایمنی بدن می توانند بسیار خطرناک باشند و عاملی که باعث گسترش و افزایش آنها می شود، مقدار بیش از حد رطوبت است به طوری که پخت غذاها نیز نمی تواند سموم آنها را از بین ببرد. البته استفاده از ظروف مناسب دردار که مانع رسیدن هوا به آن شود در نگهداری مربا موثر است و مانع تشکیل کپک روی آن می شود، اما اگر مربا کپک زده باشد، می توان یک لایه از روی آن برداشت و بقیه آن را دوباره پخت. کپک نان یکی از خطرناک ترین انواع کپک است، چون به سرعت در بافت نان نفوذ می کند و اگر لایه های نان روی هم چیده شده باشند، بخش های بالایی و پایینی خود را نیز آلوده می کند.
کپک ها اگرچه بیشتر اوقات شمایلی شبیه هم دارند، اما هر نوع ماده غذایی، کپک مخصوص خودش را دارد مثلا کپکی که روی میوه ها رشد می کند با کپک نان، مربا و خشکبار فرق دارد. برای همین عاقلانه ترین کار، یاد گرفتن راه هایی است که کپک به مواد غذایی راه پیدا نکند یا حداقل اگر سر و کله اش درون یخچال پیدا شد، نتواند همه مواد را نابود کند. کپک زدن میوه ها درون یخچال هم واقعا دردسرساز است، چون جمع کردن لاشه های آبکی و شل شده آنها از جامیوه ای همراه بوی نامطبوعی که دارند، آزار دهنده است. وقتی کپک ها می آیند و بوی زننده شان فضای یخچال را می گیرد یک راه بیشتر نمی ماند و آن هم باز کردن در سطل زباله و انداختن مواد غذایی درون آن است.
اما اگر پنیر کپک زد کمی آن را با احتیاط بیشتر مصرف کنید، چون پنیر کپک زده میکروب های دیگری نیز دارد که ممکن است سبب بیماری های گوارشی شوند. کپک ها در صورت مناسب بودن شرایط رشد، یعنی رطوبت و گرما به سرعت رشد می کنند و می توانند سبب تخریب و غیرقابل مصرف شدن میوه ها و غذاها شوند. یک راه دیگر هم وجود دارد و این که شیشه های محتوی آبغوره یا سرکه را درون ظرف بزرگی پر از آب قرار دهید و روی شعله بگذارید تا آب جوش بیاید. البته پیچیدن نان در پارچه های سفید و تمیز بهتر از کیسه های پلاستیکی است، چون رطوبت نان را جذب می کند و مانع کپک زدگی آن می شود. این در حالی است که انباشته شدن نان داغ پیش از سرد شدن، موجب تغییر حالت ظاهری، بیات شدن زودرس و بروز بیماری های گوارشی می شود.